Възможно е лихвите да бъдат вдигнати през декември

Еврото остана да се търгува без съществена промяна спрямо долара

Възможно е лихвите да бъдат вдигнати през декември
148 ~ 1 мин. четене

Основен акцент на пазарите през изминалата седмица бяха заседанията на Федералния резерв и на Японската централна банка. На заседанието на Фед в сряда стана ясно, че американската централната банка няма да предприеме вдигане на лихвите този месец. За голяма част от инвеститорите това бе очакван ход с оглед на последните икономически данни от САЩ както и състоянието на глобалната икономика. 

От Федералния резерв заявиха, че е възможно лихвите да бъдат вдигнати през декември, но това зависи от предстоящите данни за заетостта и инфлацията, което доведе до поскъпването на долара до почти тримесечен връх спрямо кошница от валути. 

Междувременно японската йена бе подкрепена от решението на ЯЦБ да запази непроменена паричната политика на фона на последните оптимистични данни за икономиката на страната. Резултатите от заседанието на централната банка се отразиха неблагоприятно и върху златото, което традиционно поевтинява при перспективата за повишение на основния лихвен процент в САЩ, тъй като самото то е нелихвоносен актив. 

За седмицата еврото остана да се търгува без съществена промяна спрямо долара паундът поскъпна с 0.16%, йената поскъпна с 0.64%, швейцарският франк изгуби 1.12%, златото поевтиня с 1.42%, а американският суров петрол поскъпна с 3%. Пазарният фокус през настоящата седмица ще бъде съсредоточен върху изявленията на председателите на централните банки, Марио Драги, Джанет Йелън, Глен Стивънс и Марк Карни, както и върху данни за заетостта в САЩ.

Подкрепи Economic.bg