Възстановяват 33 от спрените влакове (списък)

Връщането към стария график ще се осъществи от 1 февруари

Възстановяват 33 от спрените влакове (списък)

Снимка: Стилиян Гребеничарски - \"Икономика\"

33 от спрените на 12 януари 38 пътнически влака се връщат в графика за движение от 1 февруари, съобщават от Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията. Това е било разпоредено на ръководството на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от министър Ивайло Московски.

Възстановени са 30 влака в пълния си маршрут, а други 3 ще се движат по част от направленията си. Поради технически причини, свързани с недостиг на подвижен състав, няма да бъдат върнати пет влака. От ведомството уточняват, че това решение е съгласувано с местните власти.

В началото на месеца бе взето решение и за съкращаване на маршрута на други 10 влака. От тях към разписанието си преди 12 януари се връщат осем. Два влака, които се движат между Пещера и Стамболийски, ще продължават да пътуват в този участък, вместо между Пещера и Пловдив, поради ремонтни дейности по железния път в участъка Стамболийски - Пловдив.

От министерството уточняват, че пътническият железопътен превозвач продължава срещите си с кметовете, за да бъде прецизиран графика за движение по начин, който да съответства на нуждите по места.

Плановете за съкращения на влакове и персонал в БДЖ бяха стопирани след острата реакция на синдикати, пътници и общини. Финансовият министър Владислав Горанов се съгласи да отпусне още 40 млн. лв. за превозвача, с колкото се планираше да бъде намалена субсидията му за извършваната транспортна услуга.

От Холдинг "Български държавни железници" обявиха кои са възстановените влакове:

Трите влака, които се възстановяват, но със съкратен маршрут са:


От превозвача посочват, че за окончателно спрените влакове и тези със съкратен маршрут ще бъдат направени промени в разписанието и спиранията на други композиции, за да се осигури транспорта на засегнатите население места в тези часови пояси.


Коментари: 0