Велев: „Инерком” няма капацитета да управлява ЧЕЗ

Велев: „Инерком” няма капацитета да управлява ЧЕЗ

Избраният купувач на ЧЕЗ „Инерком” няма експертизата и капацитета да управлява едно такова дружество. Това заяви председателя на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, цитиран от БНТ.

Това е очевидно. Когато държавата по препоръки на Световната банка продаваше ЕРП-та имаше отново по препоръки на Световната банка изисквания за купувачите. На тези изисквания този купувач не отговаря”, каза той.

Според енергийния експерт Атанас Тасев още от първия ден стана ясно, че държавата не може да участва, не трябва да участва и не е целесъобразно,. „Възникват много противоречия с действащото законодателство и от формална гледна точка, държавата срещу държавата в арбитражно дело във Вашингтон и държавата срещу държавата върху административен съд. Не е необходимо и Слава Богу, че вчера официално беше заявено, че държавата няма да участва.

ТЕЦ „Варна” ще заяви голямо количество ел. енергия, която НЕК ще изкупува. От внесено в КЕВР искане да бъдат одобрени в микса на страната с количество над 2 млн./ MWh на цена 191 лв., което е три пъти по високо от пазарната. Тасев обаче добави, че вчера е разговарял с председателя на КЕВР Иван Иванов, който е каза, че в регулатора няма внесено заявено количество електроенергия.

Коментари: 0