Великобритания държи граждани на ЕС в центрове за мигранти

Сред задържаните има и български граждани, които са влезли в страната в нарушение на новите правила за работа и престой

Великобритания държи граждани на ЕС в центрове за мигранти

Снимка: Flickr/Alan Denney

3872 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Третата по големина парламентарна група в Европа се скара на Обединеното кралство, че настанява граждани на ЕС в центрове за имиграционни задържания. Тази седмица британските и европейските медии вдигнаха тревога за десетки граждани на ЕС, задържани на границата на Обединеното кралство през последната седмица поради неразбирателство относно нововъведените изисквания за влизане.

Сред засегнатите са германски, гръцки, италиански, румънски, португалски, български и испански граждани, за някои от които се твърди, че са дошли във Великобритания за интервюта за работа или за сезонна дейност. Някои са били отведени в прословутия център за задържане Yarl’s Wood в Бедфордшир, където след това са били затворени в стаите под карантина.

Европейската комисия потвърди пред Euronews, че е повдигнала въпроса миналата седмица на срещи между делегацията на ЕС в Лондон, португалското председателство и други държави членки. Също така е осъществен контакт с Министерството на вътрешните работи на Великобритания.

Говорителят на Комисията Петер Стано каза: „Това не изглежда да е обща тенденция, тъй като се отнася до малък брой граждани от някои държави членки на ЕС. Въпреки това делегацията в Лондон следи внимателно този случай, по-специално условията и продължителността на задържането, които са повод за безпокойство.“

„Грубо непропорционално“

Междувременно членовете на центристката група за обновяване на Европейския парламент написаха отворено писмо до шефовете на Комисията с молба този въпрос да се разглежда като приоритет.

Представителите на Блока присъстваха на първия Съвместен комитет по споразумение за оттегляне с Обединеното кралство през февруари и на тази среща двете страни подчертаха значението на комуникацията и отстояването на правата на гражданите.

„За съжаление задържането на млади и често нискорискови граждани на ЕС, които пристигат във Великобритания за сезонна работа и все още не са наясно с условията за влизане, не е в съответствие с духа на доброто сътрудничество, което бихме очаквали“, пишат евродепутатите от групата Renew. „Ние сме дълбоко загрижени за тези събития и призоваваме Комисията спешно да разгледа този въпрос в Съвместния комитет по споразумението за оттегляне.“

Председателят на групата Дачиан Чолош също така нарече действията на граничните власти на Обединеното кралство „крайно непропорционални“, като добави: „С основание ще има възмущение, ако това бъде въведено за гражданите на Обединеното кралство“.

Няколко от засегнатите граждани на ЕС коментираха пред англоезични медии, че след като са били спрени от граничните сили и са осъзнали грешката си, те са предложили да платят за собствените си полети до дома, но без резултат.

Една от тях е 25-годишна испанка, която е работила в хотелиерската индустрия на Обединеното кралство в продължение на шест месеца през 2019 г. и погрешно е смятала, че сега може да се върне, за да кандидатства за предварително уреден статут. След като е съобщила на граничните власти, че е в страната по „работни причини“, тя е била държана на летището часове, след което е била прехвърлена в Yarl’s Wood, където е останала четири дни.

Представители на испанското външно министерство потвърдиха пред El Pais, че са запознати със случая. Българският посланик в Обединеното кралство Марин Райков също е потвърдил, че няколко български граждани са в центрове за задържане.

Какво предизвика тежката реакция?

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство все още не е публикувало данни за задържането на европейски граждани след влизането в сила на Брекзит през януари. Съгласно схемата за уреждане на статута, гражданите на ЕС, пристигнали във Великобритания преди 31 декември 2020 г., могат да кандидатстват за „предварително установен статут“ до юни.

Новите правила гласят, че гражданите на ЕС, „могат да присъстват на срещи, конференции, семинари, интервюта“ и „да преговарят и подписват сделки и договори“ без работни визи. Но това породи объркване дали гражданите на ЕС могат да кандидатстват на британския пазар на работа без виза, след което да се приберат вкъщи с оферта, за да кандидатстват за такава.

На гражданите на ЕС е забранено да кандидатстват за неплатени стажове в Обединеното кралство - аспект на споразумението, който не е добре разгласен от януари.

Говорител на Министерството на вътрешните работи каза: „Гражданите на ЕС са наши приятели и съседи и ние искаме те да останат, поради което имат срок до 30 юни, за да кандидатстват по схемата за уреждане на ЕС, ако са пребивавали във Великобритания преди 31 декември 2020 г. За тези, които не са пребивавали преди тази дата, както обществеността очаква, ние изискваме доказателства за правото на дадено лице да живее и работи в Обединеното кралство.“

Yarl's Wood без контрол

Центърът за задържане на имигранти Yarl's Wood е едно от 10-те заведения във Великобритания, където чужди граждани, за които се смята, че са нелегални имигранти, са държани преди да бъдат депортирани. Съоръжението се намира в селския район Бедфоршир и в него се настаняват до 400 души наведнъж.

То е обект на многократни обвинения за нечовешко отношение и злоупотреба със задържани. Много от настанените там са жени, трафикирани във Великобритания, или хора, бягащи от принудителни бракове, изтезания или нарушения на човешките права в техните страни на произход.

Коментари: 0