Великобритания губи £328 млн., ако имигрантите не работят 1 ден

Здравната система и други сектори на икономиката ще спрат да функционират

Великобритания губи £328 млн., ако имигрантите не работят 1 ден
5858 ~ 1 мин. четене

Икономиката на Обединеното кралство ще загуби 328 млн. паунда, ако всички работници имигранти си останат вкъщи за един ден, показва ново проучване, пише вестник The Independent.

Дневният брутен вътрешен продукт на страната ще си понижи с 4%, ако небританските граждани спрат да работят за 24 часа.

Докладът посочва, че около 26% от всички специалисти в областта на здравеопазването са имигранти: много повече в сравнение със средните 10.9% от общата работна сила на Великобритания.

„Ако всички работници имигранти спрат да се трудят за един ден, Националната служба по здравеопазване и други ключови области на нашата икономика няма да могат да функционират“, се подчертава в проучването.

То е публикувано в деня, когато трябва да се покаже колко голям е приносът на мигрантите за икономиката на страната.

„Великобритания има дълга и горда традиция на откритост към хората от чужбина. Нашето изследване убедително показва, че имигрантите отдавна са се отплатили за гостоприемството ни. Бъдещето ни като държава зависи от икономическия, културен и социален принос на имигрантите. Ние трябва да помним този принос и да го отбелязваме“, заяви ръководителят на фондация, изготвила доклада, Марк Стиърс.    

Редица предприятия, чийто служители са имигранти, обявяват неработен ден, за да подчертаят техния принос за британската икономика.

Това се случва на фона на дискусиите в британския парламент за предстоящото напускане на ЕС и закона за Brexit. Чуждестранните работници на Острова се чувстват все по-несигурни за статута правата си, когато Великобритания напусне Обединена Европа.   

Подкрепи Economic.bg