Великобритания модернизира ядрения си арсенал

Лондон ще отговори на всяка проява на агресия, предупреди премиерът Тереза Мей

Великобритания модернизира ядрения си арсенал

Великобритания ще обнови ядрения си арсенал. Страната ще модернизира системата Trident, като построи 4 нови ядрени подводници. Това реши британският парламент, съобщава AFP, цитирана от БТА.

Модернизирането на системата Trident ще струва милиарди лири, но е ключово за поддържане на статута на Обединеното кралство като световна сила.

Ще бъдат построени 4 подводници от последно поколение, въоръжени с ядрени ракети Trident. Така Великобритания ще разполага постоянно с ядрени оръжия в морето.  

С 472 срещу 117 гласа британският парламент взе това решение. Основните му поддръжници бяха консерваторите, но 2/3 от лейбъристите също гласуваха в негова подкрепа. Против бяха Шотландската национална партия и някои от лейбъристите.  

Премиерът Тереза Мей призова депутатите да подкрепят проекта, не само за да защитят Великобритания от нарастващата заплаха от Русия и Северна Корея, но и да запазят хиляди работни места в Шотландия и на други места.

Държавата трябва да признае, че е изправена пред различни заплахи и да си осигури необходимите средства за справяне с тях. Великобритания има нужда да запази силите си за ядрено възпиране, които са били нейната застраховка в продължение на близо половин век, заяви Мей преди гласуването.

 „Невъзможно е да се каже със сигурност, че през следващите 30-40 години няма да се появи никаква крайна заплаха, заплашваща сигурността ни и начина ни на живот”, подчерта Тереза Мей по време на дебатите, съобщава AFP.

Тя добави, че всички противници на страната й трябва да знаят, че атака срещу Великобритания ще им струва повече, отколкото могат да се надяват да спечелят.

В първото си обръщение пред парламента в ролята си на премиер, Тереза Мей заяви, че е готова да разпореди евентуален ядрен удар, припомня AP.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин обаче заяви, че не би взел решение, при което ще загинат милиони невинни, отбелязва AFP.

Коментари: 0