Великобритания отчита невиждан от 1993 г. бюджетен излишък

Добрите фискални данни идват на фона на растящата несигурност и забавяща се икономика

Великобритания отчита невиждан от 1993 г. бюджетен излишък
През януари Великобритания отчита бюджетен излишък от 14.9 млрд. паунда (19.5 млрд. долара) – най-големият от 1993 г., предава Reuters. Това според анализатори ще позволи на финансовия министър Филип Хамънд да планира по-малък дълг за тази година след бюджетната актуализация, която ще бъде направена след датата на Brexit.

Добрите новини от миналия месец вероятно ще свалят бюджетният дефицит за цялата година до малко над 1% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) - най-ниското му ниво от 2001/02 г. За сравнение, през финансовата 2009/10 г. „дупката“ в бюджета надхвърли 10% от БВП.

Добрите фискални данни идват на фона на засилващата се несигурност около Brexit, който трябва да е факт след малко повече от месец. Икономическите данни за края на 2018 г. показаха отслабваща икономика, чийто растеж е на нивото от 2012 г.

По-високите приходи през януари обаче имат своето обяснение. А то е, че те отразяват нарастването на доходите и плащането на данъците през финансовата 2017/18 г. А тогава икономическият растеж беше по-висок.

Хамънд, който е под натиск да прави повече публични разходи след години на икономии, заяви, че може да използва тази свобода, за да облекчи всеки шок от Brexit върху петата по големина икономика в света.
Коментари: 0