Великобритания се отказа от председателство на ЕС

Днес Тереза Мей се среща с Ангела Меркел

Великобритания се отказа от председателство на ЕС

Великобритания се отказва от ротационното председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2017 г., съобщи кабинетът на британския премиер.

Това би могло да означава, че председателството ще се "издърпа" напред и ще промени графика и на българското председателство, което се пада във втората половина на 2018 г.

Тереза Мей заяви, че възнамерява да разговаря открито и откровено за Брекзита с лидерите на Германия и Франция при първото си посещение в чужбина, откакто пое поста, предаде ДПА.

Днес тя ще срещне с германският канцлер Ангела Меркел в Берлин, а утре - с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

Меркел ще посрещне Мей с всички военни почести в сградата на канцлерството в центъра на германската столица, след което двете ще имат работна вечеря.

Решена съм излизането на Великобритания от Европейския съюз да е успешно и поради това реших да посетя Берлин и Париж толкова скоро, след като поех поста, посочи в изявление новият британски министър-председател.

Очаква се Мей да каже на Меркел и Оланд, че ще е необходимо известно време, за да се подготвят официалните преговори за Брекзит, казаха от нейната канцелария.

"Не подценявам предизвикателството да се преговаря за излизане от ЕС и твърдо смятам, че възможността да разговарям открито и прямо по проблемите пред нас ще е важна част от успешните преговори", заяви британският премиер.

Искам да отправя ясно послание за значението, което придаваме на двустранните отношения с европейските ни партньори не само сега, а и след като напуснем ЕС, допълни Тереза Мей.

Коментари: 0