Венецуела въвежда социално подпомагане за бременни - $3.83 на месец

Инфлацията в страната изяжда доходите на домакинствата, а основни стоки продължават да са дефицитни

Венецуела въвежда социално подпомагане за бременни - $3.83 на месец

Снимка: БТА

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че в страната ще бъдат въведени социални плащания за бременните жени. По време на ежегодния си обръщение към нацията той каза, че бременните жени ще получат плащане от 700 000 боливара месечно. Цифрата звучи внушително, но заради инфлацията в страната тази сума се равнява на едва 3.83 долара по текущия обменен курс, съобщава CNN Money.

При раждането майките ще получат и допълнително още 1 млн. боливара, или 5.48 долара. Мадуро не даде конкретна причина за нововъведените помощи. Въпреки факта, че в действителност сумите не са големи, той получи овации от страна на поддръжниците си след обявяването на новината.

По данни на властите скоро 151 000 бременни жени ще се възползват от новите плащания.

На фона на потъващата икономика на страната, венецуелците страдат от краен недостиг на лекарства, храна, тоалетни принадлежности и други основни стоки. Допълнителните бонуси за бременните едва ли ще са от голяма помощ действително, коментира телевизията.

Малките суми със сигурност ще се стопяват с дните, тъй като хиперинфлацията във Венецуела "поглъща" заплатите хората.

В момента 1 долар се равнява на около 182 000 боливара, според широко ползвания неофициален обменен курс. През ноември доларът струваше 41 000 боливара.

Според проф. Стив Ханке от университета "Джон Хопкинс" инфлацията в страната е надхвърлила 4000%.

Коментари: 0