Венецуела започна предварителна продажба на криптовалутата си

\"Петро\" ще може първоначално да се купува само с твърда валута или криптовалути

Венецуела започна предварителна продажба на криптовалутата си
1192 ~ 2 мин. четене
Правителството на Венецуела обяви днес предварителните продажби на своята криптовалута "петро" (petro), като ще предостави 82,4 милиона от виртуалните монети за покупка.

Подобното на bitcoin petro (чийто код е "PTR") е част от усилията да се преодолее икономическата блокада на САЩ срещу Венецуела и да се спаси националната икономика. Президентът Николас Мадуро обяви създаването на криптовалутата през декември, а Министерството на финансите на САЩ предупреди инвеститорите да стоят далече от нея, припомня "Форчън".

Официалната валута на Венецуела, боливар фуерте, е в свободно падане. По-рано този месец бе отчетена девалвация от 99,6% - поредната за няколко от правителствата на Мадуро и неговия предшественик Уго Чавес.

"Петро се роди и ще имаме пълен успех за благосъстоянието на Венецуела", обяви Мадуро във вторник.

Според информация на базираната в Каракас информационна агенция Телесур, хората първо ще могат да купят "петро", използвайки "твърди валути" и други криптовалути, а по-късно ще бъде възможно да се продават "петро" за местна валута.

"Нашата отговорност е да поставим "петро" в най-добрите ръце и след това да се появи вторичен пазар", каза Карлос Варгас, който отговаря за проекта.

Една от значимите причини за интереса към криптовалутите е, че те са свободни от контрола на която и да е държава или централна банка. В случая с "петро"-то обаче това очевидно не е така.

Венецуелското правителство заяви, че всяка единица "петро" ще бъде подкрепена от 1 барел от петролните запаси на страната. Мадуро заяви също, че ще бъдат пуснати на пазара 100 милиона "петро" на стойност над 6 милиарда долара.

Конгресът на Венецуела, ръководен от опозицията, заяви, че това е "незаконна продажба на венецуелски петрол", която дава основания за корупция. Ако и когато Мадуро слезе от власт, криптовалутата ще бъде анулирана, предупредиха законодателите.

Някои външни наблюдатели също са скептични относно схемата. "Венецуела е известна с присвояване на активи в миналото и централната банка току-що създаде хиперинфлация, затова си представям, че ще има проблеми с доверието и прозрачността", заяви директорът на Longview Economics Хари Колвин пред CNBC.
Подкрепи Economic.bg