Венецуелци разменят стоки в онлайн групи

Това е единственият начин те да си набавят основни продукти

Венецуелци разменят стоки в онлайн групи

Основни стоки, които липсват във Венецуела, се разменят в социалните мрежи. Жителите на страната си предлагат всичко налично чрез технологиите на 21 век, използвайки Facebook, Instagram или WhatsApp, съобщава БГНЕС.

С изчезването на храни и хигиенни принадлежности, търговията по смартфоните помага на хората да оцеляват, като се включват в онлайн групи за бартер. „Имам памперси. Разменям ги за килограм паста", гласи съобщение във WhatsApp.

Многобройни групи трескаво обменят информация за всевъзможни стоки. За да няма измами, купуващият и предлагащият първо си разменят снимки, за да се идентифицират, после се срещат на обществено място, за да си разменят стоките. „Имам само брашно. Давам го срещу влажни кърпички", обявява потребител.

Учителката Плайа Алварес разказва, че сега венецуелците са принудени да си говорят единствено за това как да си набавят храна, хигиенни принадлежности и лекарства.

Икономиката на Венецуела се срина с падането на цената на суровия петрол, на който страната основно разчита, а централизираната икономика не смогва да се бори с недостига на всичко, което e необходимо за живота на хората. В последните месеци положението се влоши още повече заради инфлацията и девалвацията на местната валута.

През последните две години гражданите се редяха на опашки в магазините, за да си купят храна с купони на субсидирани цени.

Проучване за месец май показва, че 80% от хранителните стоки са дефицитни. Успоредно се разширява и черният пазар на храни. Търговци се снабдяват нелегално с храна и я препродават на високи цени - практика, която онлайн групите не прилагат.

Минималната заплата във Венецуела е 35 000 боливара - около 60 долара по официален курс или 35 долара на черно. Пакет брашно на черно струва 2000 боливара.

Президентът Николас Мадуро твърди, че за кризата е виновна „икономическата война". Той обвинява търговците, че трупат стоки, но не ги продават, за да провокират безредици и да предизвикат падане на правителството. Опозицията прави стъпки за провеждане на референдум за отстраняване на Мадуро от власт.

В страната зачестяват грабежите и бунтовете, които засилват политическото напрежение успоредно с всеобщата оскъдица.

Коментари: 0