Продажбата на жилища във Видин, Кърджали и Варна расте

Агенцията по вписванията отчита най-голям спад на сделките в Перник

Продажбата на жилища във Видин, Кърджали и Варна расте

Снимка: Economic.bg/Архив

4736 ~ 1 мин. четене

В почти всички градове в България е отчетен спад при покупко-продажбата на недвижими имоти към месец ноември в сравнение с година по-рано. Изключение от това правят  Видин, Кърджали, Варна и Стара Загора, където има ръст, става ясно от данни на Агенцията по вписванията за покупко-продажбата на недвижими имоти към месец ноември 2020 г.

Кърджали е първенец с най-голям ръст от 5% в покупко-продажбата на имоти като до края на месец ноември 2020 г. в града са сключени 1385 сделки. За сравнение през същия период на миналата година техният брой е бил 1316.

Във Видин и Стара Загора е отчетено увеличение от по 3% във всеки от градовете, като съответно във Видин купените жилища до края на месец ноември 2020 г. са били 688, а в Стара Загора 2517.

Нормално, най-много сделки за разглеждания период са сключени в София – 24 714. Това обаче е с 4% по-малко в сравнение с ноември 2019 г., когато в столицата са били сключени 25 824 сделки.

Единствено във Велико Търново и Благоевград според данните на Агенцията по вписванията, не е регистрирана промяна в сделките с имоти на годишна база.

В същото време на другата крайност, с най-голям спад, е Перник. Там са направени 915 сделки за покупко-продажба  до края на месец ноември. За сравнение през същия период на миналата година техният брой е бил 1196 или през настоящата година е отчетен спад от 23%.

Подкрепи Economic.bg