16 ВиК дружества могат да се възползват от €230 млн. финансиране

Фондът на фондовете подписа ключово споразумение с Европейска банка за възстановяване и развитие

16 ВиК дружества могат да се възползват от €230 млн. финансиране

Снимка: Economic.bg

Автор: Цветан Петров Автор: Вероника Тонева
16 консолидирани ВиК дружества в страната могат да кандидатстват за финансиране под формата на дългосрочни заеми на обща стойност €230 млн. Подкрепата ще бъде предоставена чрез съвместното сътрудничество между Фонда на фондовете и Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Днес пред медии в сградата на Министерството на финансите двете структури подписаха оперативно споразумение за изпълнение на Финансов инструмент за развитие на водния сектор, предаде репортер на Economic.bg. Инструментът е финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (ОПОС).

Представителят на ЕБВР Сюзън Голенсон, която с изпълнителния директор на ФНФ Светослава Георгиева подписа днешното споразумение, заяви, че институциите имат готовност да започнат да финансират ВиК операторите още в началото на 2019 г., а ако може - дори и по-рано.

Фондът на фондовете предоставя публични средства в размер на 115 млн. евро и е мобилизирал допълнителен ресурси от ЕБВР, който е поне в същия размер. 30 млн. евро ще бъдат предоставени като гаранции за търговски банки, които да предоставят кредити за финансиране на проектите във ВиК сектора.
„Финансовите инструменти могат да бъдат успешно използвани за подкрепа на инфраструктурни проекти - за подобряване на услугите в публичния сектор, като едновременно с това се мобилизира и частно финансиране“, заяви Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонд на фондовете.

Максималният срок на заемите е 15 години, а гратисният период ще бъде до 3 години. За средства по новия финансов инструмент ще могат да кандидатстват ВиК дружества, които вече са преминали някакъв начален етап на реорганизиране и реформа. Едно от ключовите условия е те вече да са се консолидирали в регионални ВиК оператори. Досега има 16 консолидирани ВиК дружества и те са поканени от ФНФ да кандидатстват за финансиране.

„Финансирането от Фонда на фондовете ще е с нулева лихва, а останалата част от средствата, която ще дойде от Европейската банка за възстановяване и развитие, ще е с договорена лихва между ВиК операторите и банката“, обясни Светослава Георгиева. Тя добави, че въпреки факта, че компаниите ще трябва да преговарят с ЕБВР за лихвата, тя ще е значително по-ниска от средната пазарна. Причината е, че значителна част от сумата за компаниите – до 80% -  ще е от ФНФ и е безлихвена.

Към финансовата помощ за ВиК операторите ще бъде предоставена и техническа такава, която ще има за цел да подпомогне дружествата да започнат преструктуриране на дейността си, така че вътрешната им оперативна дейност да е по-ефективна и да подобрят финансовата си дисциплина.

На въпрос защо е избрана точно ЕБВР за партньор на ФНФ за развитието на водния сектор в България Георгиева обясни, че Фондът е търсил сигурен международен партньор, който да има опит с успешно финансирани на инфраструктурни проекти, включително в българския ВиК сектор.

Министърът околната среда и водите Нено Димов отбеляза, че през юли тази година е било осигурено финансиране в размер на общо 1.5 млрд. лв. за ВиК дружествата. Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова подчерта, че подписаното днес споразумение ще докаже пред обществото, че ФНФ е жизнеспособен и видим за крайния потребител орган.
Коментари: 0