Виктор Понта подаде оставка

Причината е трагедията в нощния клуб в Румъния

Виктор Понта подаде оставка

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта подаде оставката си днес, ден след масовите протести в Букурещ, предава Ройтерс.

"Задължен съм да се съобразя с легитимния гняв, съществуващ в обществото. Хората искат повече и би било грешка, ако игнорирам това", заявява Понта на пресконференция.

“Виктор Понта се отказва от мандата си. Някой трябва да приеме отговорността за това, което стана. Това е сериозен въпрос и ние обещаваме бързо решение на ситуацията“, каза председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа.

Снощи в Букурещ се събраха около 20 000 души, които протестираха с искане да бъде наказан кметът на столичен район, дал разрешение за работа на смъртоносния нощен клуб „Колектив“. При пожар в него в нощта срещу събота загинаха 32 души и близо 200 са ранени. Някои от протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията, отцепила сградата на правителството. Силите на реда отблъснаха демонстрантите.

Властите вече арестуваха трима собственици на нощния клуб, срещу които са повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. Ако съдът признае вината им, чакат ги доживотни присъди или 25 години затвор.

Обвинението посочи, че клубът е бил в сграда на бивша обувна фабрика и не е отговарял на нормите за безопасност, предвидени за такъв вид заведения. Той не е имал право да използва пиротехнически средства. Помещенията с площ от 450 квадратни метра са били за 80 души, а в нощна на трагедията в тях е имало 500 души. Освен това вътрешните конструкции са били изградени от леснозапалими материали с цел икономия. Според лекарите броят на жертвите ще се увеличи още, тъй като от лекуваните в момента 146-те души в критично състояние са 25 души.

Очаквайте подробности.

Коментари: 0