Винетките с нови цени от днес

Ще има спад в цените на горивата, прогнозира Васил Симов

Винетките с нови цени от днес

Новите, по-високи цени на винетките, влизат в сила от днес. Годишната винетка за леките автомобили вече ще струва 97 лв. Седмичната винетка за леките коли ще струва 15 лв., а месечната винетка поскъпва от 25 на 30 лева. До края на декември все още ще могат да се купуват винетки за тази година на старите цени, съобщава БНТ.

Повишаването на цените на винетките може да бъде компенсирано от известно понижаване на цените на бензина около празниците. Това заяви в студиото на “Денят започва” изпълнителният директор на Софийската стокова борса – Васил Симов. Той все пак напомни, че има фактори, които не позволяват у нас да се усети чувствителен спад в цените на горивата.

"Може спокойно да очакваме новата година да посрещнем с цени около 2 лева за литър и да следим много внимателно международните пазари, на които не може да се правят прогнози за цената на петрола. Цената в България в лева се влияе първо от курса на долара. И след като поскъпва, той компенсира намаляването цената на петрола на международните пазари. И след като у нас има и акцизи, които също деформират цената. Ако по някакъв начин се измени размерът на акциза, това може да повлияе в посока поскъпване или поевтиняване", посочи Васил Симов.

Коментари: 0