Virgin Galactic изпраща астронавти в космоса по Коледа

След тестовите полети Брансън първи ще полети

Virgin Galactic изпраща астронавти в космоса по Коледа
652 ~ 1 мин. четене
Ричард Брансън обяви днес, че компанията му Virgin Galactic е на броени дни от голямото постижение: по Коледа ще изпрати астронавти в космоса.

Милиардерът предприемач заяви пред CNN Business, че е" доста уверен", че компанията му за космически туризъм може да постигне своя крайъгълен камък до края на годината.

"Имаме блестяща група астронавти, които буквално вярват 100% в проекта и му посвещават всичко", каза той.

Първите няколко пътувания до космоса ще бъдат преминати от тестови пилоти, без никой друг на борда. 

Брансън казва още, че след това той ще бъде първият пътник. Чак след това и първите космически туристи ще могат да осъществят пътуване до космоса.

SpaceShipTwo, ракетата на Virgin Galactic, ще лети в космоса, след като се отдели от под крилото на кораб-майка. Тя е щателно тествана на земята и на по-ниски височини, каза Брансън. Но първите няколко полета до космоса ще бъдат "опасни", според предприемача.

Ако Virgin Galactic достигне космоса преди края на годината, това ще изведе компанията на Брансън пред нейния директен конкурент - Blue Origin на Джеф Безос. Основана през 2000 г., Blue Origin също планира да предложи на клиенти суборбитални полети. 

Компанията на Брансън би могла също да изпревари SpaceX на Илон Мъск, която има процъфтяващ бизнес с безпилотни пътувания на орбита и се готви да изпрати астронавти до Международната космическа станция през следващата година.
Подкрепи Economic.bg