Високите цени на суровините дърпат надолу китайската индустрия

Растежът на печалбата на компаниите се забавя за четвърти пореден месец

Високите цени на суровините дърпат надолу китайската индустрия

Снимка: Pixabay

468 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Растежът на печалбата на индустриалните китайски фирми се забавя за четвърти пореден месец през юни заради високите цени на суровините, предава Reuters. Втората по големина икономика в света беше сериозно ударена от COVID пандемията, но въпреки това, на фона на останалите икономики, започна бързо да се възстановява.

Печалбите на индустриалните фирми са нараснали с 20% на годишна база през юни до 791.8 млрд. юана (122.27 млрд. долара), показват данните от Националното статистическо бюро (НСБ), след като през май беше отчетен ръст от 36.4%.

Китайската икономика до голяма степен се възстанови от пандемията, но през последните месеци се сблъска с нови предизвикателства като по-високи разходи за суровини и глобални проблеми с веригата на доставки.

Неравномерността при възстановяването на корпоративната рентабилност все още съществува, тъй като частните фирми и малките предприятия са изправени пред лек отскок. Цените на суровините продължават да са високи, ограничавайки доходността на предприятията. Също така все още има слаби места във веригите за доставки и индустриалните вериги“, заявява Жу Хун, старши статистик в НСБ.

През първата половина на 2021 г. печалбите на индустриалните фирми са нараснали със значителните 66.9%. Печалбите през януари-юни са се увеличили с 45.5% спрямо същия период на 2019 г. преди да започне глобалната пандемия.

„Маржът на печалбата на индустриалните предприятия нагоре по веригата се е подобрил допълнително, докато маржът на печалба надолу по веригата е намалял леко“, казват анализатори от Goldman Sachs.

Фабричната дейност на Китай се забави през юни след възраждането на случаите на COVID-19 в износната провинция Гуангдонг, като усилията за предотвратяване и контрол на епидемиите ограничиха пристанищния капацитет за преработка.

Според данните на НСБ обработката на метали, както и химическата и фармацевтичната промишленост, са стимулирали ръста на печалбата през юни.

Китайските политици засилиха усилията си за ограничаване на нарастващите цени на суровините, които стиснаха маржовете на производителите, за да предотвратят прехвърлянето на увеличението на цените върху потребителите.

Докато инфлацията при производителите в Китай намаля през юни след репресиите на правителството по отношение на цените на суровините, годишният процент продължи да се движи на високо ниво. Някои анализатори очакват фабричната инфлация да остане висока през втората половина на тази година.

Икономиката на Китай расте малко по-бавно от очакваното през второто тримесечие. Длъжностни лица предупредиха, че възстановяването остава неравномерно. Задълженията в индустриалните фирми са се увеличили с 8.5% на годишна база в края на юни спрямо 8.2% ръст, наблюдаван в края на май.

Подкрепи Economic.bg