Владимир Владимиров и Велик Занчев най-после излизат от „Холдинг БДЖ“

Техните места се заемат от Григори Григоров и Светломир Николов

Владимир Владимиров и Велик Занчев най-после излизат от „Холдинг БДЖ“
Автор: Вероника Тонева
Транспортният министър Росен Желязков най-после прие оставките на Владимир Владимиров и Велик Занчев. На тяхно място в „Холдинг БДЖ“ застават Григори Григоров и Светломир Николов. 

Министърът бе назначил одит в края на октомври в дружеството, след който трябваше да вземе решение дали ще приеме оставките на Велик Занчев, Владимир Владимиров и Филип Алексиев, подадени в началото на месец ноември.  Одитът е констатирал сериозни организационни пропуски в системата за прогнозиране, планиране и провеждане на обществени поръчки за доставки и услуги, свързани с поддръжката на подвижния железопътен състав, се казва в съобщение от ресорното министерство.

„Одиторите сочат, че Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ" ЕАД не е извършил анализ на докладвани неизпълнени мерки по ремонтната програма на дружествата, забавянето на обществените поръчки, недоброто ресурсно осигуряване, липсата на професионални кадри, както и няма конкретни взети решения от Съвета на директорите за подобряване на състоянието на подвижния състав и други мерки за обезпечаване на графика на движение на влаковете“, пишат още от транспортното министерство.  

Не е ясно дали е приета оставката на финансовия директор в дружеството Филип Алексиев, както и дали Велик Занчев ще остане на поста зам.-министър на транспорта.

В няколко интервюта през ноември транспортният министър коментира, че няма нужда от холдинговата структура в дружеството и със сигурност то трябва да претърпи кардинални промени. Освен това като основна причина за оставките Желязков посочи "лоша комуникация и невъзможност за работа в екип". Докато течеше одитът стана ясно, че и мегапоръчката за 42 нови мотрисни влака ще трябва да бъде пусната наново, тъй като от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) уважиха жалбата на германския концерн Siemens. БДЖ не обжалва решението на антимонополния регулатор.
Коментари: 0