Властите в САЩ погнаха Apple за забавянето на старите iPhone модели

Разследването е в ранен етап, твърди източник

Властите в САЩ погнаха Apple за забавянето на старите iPhone модели

Снимка: БТА

1024 ~ 2 мин. четене
Министерството на правосъдието в САЩ е поискало от Apple информация по повод разкритието, че компанията е използвала софтуерни актуализации, за да забавя по-старите модели iPhone. Новината предава CNN, позовавайки се на свой източник, който казва, че разследването е все още на ранен етап. 

Информацията идва, след като във вторник Bloomberg съобщи, че правосъдното ведомство и Комисията по ценни книжа и борси вече проучва гиганта за предполагаеми нарушения на законите за ценни книжа. 

За момента институциите са отказали коментар, а от компанията не са върнали отговор на запитване от страна на медията. 

Припомняме, че в края на миналата година Apple призна, че забавя производителността на по-старите си  смартфони, в това число iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE и iPhone 7. От компанията се защитиха, като изтъкнаха, че правят това, за да предотвратят внезапни спирания на устройствата, когато батериите им вече са се амортизирали. 

Оправданието обаче не омилостиви потребителите и някои дори заведох дела срещу корпорацията с мотива, че тези действия са им причинили нематериални щети и са довели до пропуснати ползи. Някои правителства по света също скочиха срещу Apple. 

Сенатор Джон Тун, републиканец от Южна Дакота, разкритикува компанията за начина, по който е комуникирала проблема. Според него дори Apple действително да е била добронамерена, е трябвало „да има по-голяма прозрачност по отношение на тези практики“, пише той в писмо до изпълнителния директор Тим Кук. 

Гигантът от Купертино се извини на клиентите си и им предложи да заменят старите си батерии с нови за едва 30 долара. Също така обяви и софтуерна актуализация, която ще даде възможност на потребителите да изключат спорната функция при желание. 
Коментари: 0