Влезе в сила Парижкото споразумение за климата

Ратифициралите го държави ще намалят емисиите парникови газове

Влезе в сила Парижкото споразумение за климата
3713 ~ 1 мин. четене
Официално от днес е вече в сила споразумението за климата, постигнато преди близо година в Париж, съобщават Ройтерс и БТА. То изисква от близо 200 страни да започнат да изпълняват своите планове за намаляване на парниковите емисии.

Най-високопоставеният представител на ООН по въпросите на климата Патрисия Еспиноса приветства този факт като повратна точка в борбата срещу глобалното затопляне.

"Това е момент за празнуване. Но също и момент да погледнем напред с трезва оценка и с воля към задачата, която ни чака", заяви Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата.

Споразумението, прието на световна конференция в Париж през декември миналата година, има за цел да ограничи повишаването на средната температура на Земята до под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Предвидено бе то да влезе в сила, след като бъде ратифицирано от 55 държави, на които се пада дял от 55 процента от световните емисии на парникови газове.

Това условия бе изпълнено значително по-бързо, отколкото се очакваше.

Сред ратифициралите споразумението държави са големи замърсители като Съединените щати, Китай, Индия, както и Европейският съюз.

Броени дни преди договорът да влезе в сила обаче ООН прогнозира, че до 2030 г. парниковите емисии ще бъдат с 12-14 милиарда тона над равнището, необходимо за ограничаване на глобалното затопляне.

Представители на близо 200 страни ще се съберат от понеделник за две седмици в Маракеш, за да обсъдят детайлите на Парижкото споразумение, както и политиките, технологиите и финансирането, нужни за неговия успех.
Подкрепи Economic.bg