ВМЗ Сопот може да се сдобие с инкубатор за иновации догодина

Обмисля се създаването на Регионален иновационен фонд през 2020 г.

ВМЗ Сопот може да се сдобие с инкубатор за иновации догодина

Снимка: Министерство на икономиката

Държавното оръжейно предприятие ВМЗ Сопот може да се сдобие с инкубатор на продуктови и технологични иновации. Това стана ясно след среща между министърът на икономиката Емил Караниколов и ръководството на завода.

Те са обсъдили идеята за създаването на Регионален иновационен фонд към ВМЗ Сопот през 2020 г., който да се превърне в инкубатор, се посочва в съобщение не икономическото министерство. 

При посещението си в оръжейницата министърът връчи на изпълнителния директор д-р инж. Иван Гецов договор за реализиране на проект „Система за близка радиолокация с повишена шумозащитеност“. Той бе спечелен в 10-ата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„В резултат на изпълнението на настоящия проект, ВМЗ ще разполага с технология за производство на устройства, комплектоващи специалната продукция, които повишават в пъти нейната ефективност“, коментира Иван Гецов. 

Това е вторият проект, по който държавното дружество е бенефициент. През 2018 г. стартира проект за иновативна технология за проектиране и производство на реактивни двигатели с твърдо гориво. В него се използват дигитални двойници, създадени чрез виртуално инженерство. Очаква се той да приключи през май 2020 г. 

Коментари: 0