ВМЗ започва производство на дронове

Това е съвместен проект с израелската компанията Aeronautics

ВМЗ започва производство на дронове

Снимка: Pixabay

Оръжейният производител ВМЗ Сопот започва производството на бранд български безпилотни летателни апарати (дронове). Това стана по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на израелската компанията Aeronautics, с която бе подписан договор за сътрудничество и трансфер на технологии.

Той ще даде възможност на ВМЗ да произвежда безпилотни летателни апарати, както и да ги сервизира, поддържа и обслужва. Израелската компания е глобален лидер в производството и дизайн на безпилотни летателни апарати, има над 70 клиента по целия свят, в това число продава и на НАТО.

Министър Караниколов изтъкна, че инвестициите в нови технологии са основен фактор за растеж и  подчерта, че Израел е световен лидер в иновациите, които добавят висока стойност в производството. Зам.-министър Борисов отчете, че износът в сектора на продукти свързани с отбраната за миналата година отбелязва над 20% растеж, както и че съществува сериозен потенциал за развитие на военно промишления комплекс у нас.

Договорът за сътрудничество е подписан от Атанас Богданов председател на Борда на директорите на ВМЗ Сопот и от Ади Коен директор на бизнес развитие и маркетинг на Aeronautics.

Коен посочи, че израелската компанията счита страната ни за важен хъб за стоки за въздушната авиация. „Заедно можем да навлезем на нови пазари“, допълни той. По думите му целта е да се установи в България линия за асемблиране и производство на безпилотни летателни апарати.

Председателят на Борда на директорите на ВМЗ Сопот Атанас Богданов каза от своя страна, че подписването на договора е важна крачка в желанието на ВМЗ за развитие в нови високотехнологични области, което е част от стратегията на Министерство на икономиката за извеждането на дружеството в сектора на новите технологии и допълни, че ВМЗ ще бъде основен двигател и човешки ресурс по този проект.

Коментари: 0