Водещите щатски индекси изтриха не малка част от стойността си

ЕЦБ ще заседава относно лихвените проценти днес

Водещите щатски индекси изтриха не малка част от стойността си

Снимка: БТА

Водещите щатски индекси изтриха не малка част от стойността си вследствие на големите разпродажби при технологичните компании и опасенията от лоши финансови отчети за трето тримесечие на годината. Dow Jones Industrial Average се понижи с 608.01 пункта до 24583.42, с което изтри целия ръст за 2018. Широкият индекс S&P 500 загуби 3.09% до 2656.10 пункта, което го изпрати на отрицателна територия за годината. Nasdaq Composite приключи деня с понижение от 4.4%, което се дължеше на отрицателните резултати при водещите технологични компании Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet. Опасенията за забавяща се икономика под натиска на повишаващите се лихви се повишиха, което прави инвеститорите по-предпазливи и може да доведе до по-сериозни корекции. Според данни от Търговския отдел на САЩ продажбите на нови жилища, което е един от важните икономически индикатори, са паднали до 2-годишно дъно. На европейските пазари преобладаваше смесена търговия, след като DAX се понижи до 11191.63 пункта, докато FTSE 100 завърши на с  ръст от 0.11% до 6962.98 пункта. Немската борса записа загуби, след като акциите на Deutsche Bank поевтиняха с 4.76%. Въпреки силния долар, златото поскъпна до 1233.50 долара за тройунция, покрай икономическото и политическо напрежение. Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпнаха с 0.39 на сто след данните за спад в запазите на петрол в Щатите. Сортът Брент остана под натиск и изгуби близо 1 процент, при което се търгуваше за $75.51 в края на деня.

От 14:45 часа ЕЦБ ще заседава относно лихвените проценти и ще обсъждат монетарната политика в Еврозоната. Почти сигурно е Централната банка да запази основната лихва на рекордно ниското ниво от 0.00%, след което ще последва традиционната пресконференция с председателя на ЕЦБ Марио.

Щатският телеком извади добри данни за приходите от финансовия си отчет за Q3, но печалбите не отговориха на очакванията на анализаторите. Това беше добра възможност за прибиране на печалбите, след като дълго време акцията се търгуваше в рейндж. Пробив под нивото на подкрепа около $70 ще даде възможност за бързо поевтиняване до 100 дневната средна, след което може да тества и 200 дневната около 63 долара за акция.

USD/JPY поднови низходящото си движение, след неуспех да преодолее нивото на съпротива 112.75. Пред валутната двойка предстои низходящо пресичане на  100 с 200 периодната средна, което е важен сигнал за предстоящо поевтиняване. Бързо поскъпване на котировките над 112.75 би променило очакванията ни и ще окаже нагласи на пазара за тестване на максимума при 114.50.

Цената на петрола се намира близо до долната граница на низходящ канал, където образува силна дивергенция, която е обръщаща формация. При неуспех цената на направи по-ниско локални дъно очакваме купувачите да се активират и да повишат стойността на суровината. Потвърждение за обръщане на движението ще има при пробив над горната граница на канала.

Френският индекс продължава с пълна сила низходящото движение, което премина без затруднение през нивото на подкрепа около 5000 пункта. Очакванията ни са за задълбочаване на движението, което може да формира корекция на основния тренд, със средносрочна цел нивото 4500.

Коментари: 0