Volkswagen инвестира $50 млрд. в електрическо производство

Първият електрически автомобил трябва да излезе от производствената линия в Цвикау през 2019 г.

Volkswagen инвестира $50 млрд. в електрическо производство

Заводът на компанията в Цвикау

Снимка: Volkswagen

Volkswagen планира да похарчи 44 млрд. евро (50 млрд. долара) за електрически автомобили, автономно шофиране и нови услуги за мобилност до 2023 г. и да проучи по-тясното сътрудничество с Ford, обяви германската компания в петък. Надзорният съвет на най-големия европейски производител на автомобили гласува плановете за капиталови разходи и стартиране на масово производство на електрически автомобили в Европа - най-радикалната промяна в стратегията след скандала във VW за измами с дизелово гориво през 2015 г.

Концернът ще преоборудва три от заводите си в Германия, за да произвежда електрически автомобили и ще проучи съюзи с партньори за батерии и конкурентни автомобилни производители, съобщи Ройтерс.

VW планира да увеличи производителността на своите заводи с 30% до 2025 г. чрез изграждане на повече превозни средства от различни марки на една и съща производствена линия. 

"Volkswagen  трябва да стане по-ефективен, по-продуктивен и по-печеливш, за да финансира високите разходи в бъдеще и да остане конкурентен", заяви на пресконференция в петък Волфсбург главният изпълнителен директор Херберт Диес.

Той заяви, че се надява да има споразумение за сътрудничество с Ford до края на годината, като първоначалният фокус ще бъде върху търговските автомобили. Той каза, че сливане с Ford не е на дневен ред, а също така заяви, че няма планове германският производител да придобие участие в американската компания.

Профсъюзите, които контролират половината места в Надзорния съвет на Volkswagen, трябва да подпишат плана за създаване на глобален производствен капацитет за 1 милион електрически автомобила до 2025 г. предвид техните опасения, че сглобяването на автомобили с батерии ще изисква по-малко работници.

Около 436 000 работни места в Германия са свързани с производството на бензинови и дизелови моторни превозни средства.

Мениджмънтът на Volkswagen по-рано тази седмица очерта планове за преоборудване на автомобилните заводи в Цвикау, Емден и Хановер за производство на електрически автомобили, осигуряващи гаранции за запазване на работните места до 2028 г.

Първият електрически автомобил трябва да излезе от производствената линия в Цвикау през 2019 г., тъй като заводът достига до производствен капацитет от 330 000 електрически автомобила. Заводът понастоящем прави VW Golf и Golf Estate.

Платформата за електромобили на MEB на Volkswagen се разглежда и от Ford, тъй като двете компании продължават проучвателните разговори за алианс за разработване на електрически автомобили.
Коментари: 0