Volvo временно спира производство заради липса на чипове

Шведският автомобилен производител очаква ситуацията с полупроводниците да стане критична през второто тримесечие

Volvo временно спира производство заради липса на чипове

Снимка: Pixabay

1472 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Шведският автомобилен производител Volvo Cars, който е собственост на китайската Geely, ще спре временно производството си в Китай и САЩ през март поради глобалния недостиг на полупроводникови елементи, заявяват от компанията.

„Очакваме ситуацията да стане критична през второто тримесечие и поради това решихме да предприемем мерки за свеждане до минимум на въздействието върху производството, като ежедневно работим за подобряване на ситуацията", става ясно от изявление на Volvo, цитирано от Channel News Asia.

Миналия месец производителят заяви, че работата на заводите остава непроменена, но добави, че „има голям риск“ това да се промени през първото тримесечие.

Дефицитът на чипове, засегнал производителите в световен мащаб, е породен от редица фактори, като пандемията от COVID-19, транспортните органичния и фактът, че автомобилните производители се конкурират с компаниите за потребителска електроника за доставките на чипове.

От Volvo обявиха през февруари, че недостигът е засегнал силно производството в завода ѝ в Гент, Белгия, и предупреди за по-нататъшни последствия и възможно спиране на дейността. В началото на март от автомобилната компанията заявиха, че от 2030 г. възнамеряват да произвеждат и продават единствено електрически превозни средства.

„Вече няма дългосрочно бъдеще за автомобилите с двигатели с вътрешно горене“, заяви главният технологичен директор на Volvo Хенрик Грийн. Така компанията се присъединява към останалите автомобилни компании, които се обявиха за същото и започнаха да строят нови фабрики, за да засилят процеса по производство.

Коментари: 0