Връщат мобилните камери на пътя

Депутатите се надяват с новата поправка да намалят драстично жертвите на пътя

Връщат мобилните камери на пътя

Мобилните камери се връщат на пътя. Това реши парламентът вчера с приетите на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. Преди година Върховният административен съд постанови, че камерите противоречат на закона. Очаква се те да се върнат на пътя до месец-два, когато промените окончателно ще бъдат обнародвани. Така освен настоящите 26 стационарни полицията ще започне да ползва и 134-те мобилни камери, както и нови 14 за нощно наблюдение, пише в днешния си брой в. „Стандарт”.

Депутатите се надяват с поправката да намалят драстично жертвите на пътя - за година, откакто този метод за заснемане на нарушения бе забранен, във войната по пътищата двойно повече хора са загубили живота си.

С новите промени камерите стават абсолютно автоматизирани, което отстранява възможността за човешка намеса.

Местоположението на камерите всеки ден ще бъде обявявано на страницата на "Пътна полиция" в интернет. А знаци ще предупреждават за стационарните устройства. Във фиша, който ще получаваме по пощата, ще се съдържат данни за типа нарушение, предвидената санкция, както и кога и къде е било установено. След получаване на писмото, прегрешилите ще имат 60 дни да заплатят глобата. Промените ще позволят и българи, извършили пътно нарушение в друга страна от ЕС, да бъдат санкционирани у нас.

Коментари: 0