Временният синдик в КТБ можел да отмени прихващанията

Иван Искров има морално задължение да подаде оставка, обяви Менда Стоянова

Временният синдик в КТБ можел да отмени прихващанията
184 ~ 1 мин. четене
Една от възможностите, които са в правомощията на временния синдик в КТБ, е отмяната на цесиите н банката. Това каза в председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред БНТ. 

Затова се предприеха бързите законови промени - за да се въведе една нова фигура - на временния синдик, който да поеме функциите на постоянния синдик от момента на отнемане на лиценза до момента, в който съдът обяви банката в несъстоятелност и назначи нов постоянен синдик, добави тя. 

Временният синдик ще има почти всички права на постоянния, с изключение на разпродаване на имущество. Той ще бъде задължен да опазва правата на банката и нейното имущество, може да завежда дела от името на банката, да предявява отменителни искове - но не за цесиите, а за прихващанията, обясни Стоянова. 

Данните от последните три месеца сочат намаляване на активите на КТБ с около 800 млн. лв. Вероятно част от обезпеченията по кредитите ги няма. Но ако временният синдик започне да води отменителните искове, те могат да бъдат върнати, каза Стоянова. 

Тя каза още, че временният синдик ще носи персонална отговорност пред съда и ще е под строгия надзор на Фонда за гарантиране на влоговете. Той ще изготвя ежеседмичен отчет, който ще се дава на Фонда и на министъра на финансите. 

Стоянова е категорична, че иска оставката на управителя на БНБ Иван Искров. Смятам, че той има моралното задължение да подаде тази оставка. Г-н Искров трябва да понесе моралната отговорност, че четвъртата по големина банка изпадна в такова състояние, подчерта тя.
Коментари: 0