Всеки българин харчи по 150 евро годишно за онлайн пазаруване

Най-купувани са дрехи и спортни стоки

Всеки българин харчи по 150 евро годишно за онлайн пазаруване
420 ~ 1 мин. четене
Почти 30 % от интернет потребителите в България са пазарували онлайн през миналата година, показват данни от анализ на Евростат за електронната търговия в страните на ЕС през 2016 г., съобщава БНТ. 

Като цяло хората, които редовно ползват интернет у нас са 63 на сто от населението, или около 4,5 млн. души. Така по данните на Евростат близо 1,3 млн. българи през миналата година са пазарували онлайн. 

Най-предпочитани за интернет търговията у нас са били дрехите и спортните стоки - над 77% от поръчките онлайн. На втора позиция са били стоките за дома - 24%, на трета - резервациите за туризъм или пътувания - 23%, и на четвърта позиция - храни, напитки или стоки за ежедневна употреба - 22 на сто. 

Най-активни в електронната търговия у нас са били младите българи в диапазона 16-34 години - близо 60 на сто от тях са пазарували онлайн. При хората на възраст 65-74 години този процент спада драстично - едва 1,3 на сто от тях са пазарували онлайн през 2016 г. 

Близо 80 на сто от поръчваните онлайн услуги и стоки са били от България, около 40% са били от страни в ЕС и около 18% са поръчвали онлайн от други страни. 

Според изчисления на експерти в бранша един онлайн потребител купува средно стоки за около 150 евро годишно, което на практика означава, че за миналата година оборотът на онлайн търговията у нас е достигнал около 200 млн. евро.
Подкрепи Economic.bg