Всеки втори ще доплаща за парно в столицата

Потребителите ще получат новите си фактури между 2-5 юли

Всеки втори ще доплаща за парно в столицата

Около 45% от потребителите, които използват парно отопление, ще получат по-ниски сметки за топло, докато на други 47 на сто от клиентите в София ще се наложи да доплащат. Това показват данните за изравнителните сметки за парното на един от топлинните счетоводители - "Нелбо". Потребителите ще получат новите фактури между 2-5 юли.

Разчетите на дружеството сочат, че 14% от тези, които ще доплащат, трябва да дадат суми между 10 и 50 лв., 9% - между 51 и 100 лв., а 5 % от клиентите – 101 и 150 лв.

"Тенденцията в изминалия сезон е нарастване на интереса към месечен отчет сред жителите на София", коментира шефката на дружеството Боряна Колева, цитирана от Сега. Абонатите избягват годишна изравнителна сметка чрез отчитане на месечна база и всеки месец плащат това, което са консумирали за отопление и топла вода.

Данните показват още, че има спад на броя на абонатите, които не са отворили отчетниците. Сега те са под 2% и ще получат сметки на пълна мощност. Според последните промени в наредбата на тях им се начислява топла вода до 280 л на денонощие на обитател. Такъв обем ще се начислява и на хора, чиито водомери не са изрядни - стари са, имат повреда или им липсва пломба.

Коментари: 0