Всички християни празнуват Благовещение

На този ден отдаваме почит на майката

Всички християни празнуват Благовещение
На 25 март всички християни отбелязват Благовещение - денят, в който архангел Гавраил възвестява на Дева Мария, че тя ще роди Божия син Исус Христос. Историята е разказана в Евангелието на Лука в Библията.

Празникът се почита от майките, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII в. и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.

Имен ден празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина и др.

Съществуват и различни поверия за Благовещение, или Благовец. Въпреки че денят е през Великите пости, задължително е на трапезата да има риба, а също и нещо зелено - лапад, спанак, коприва, защото денят се свързва с настъпването на пролетта. 

На този ден се става рано, за да е богата годината. Всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.

Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

Коментари: 0