Втори военен завод излиза на протест заради отнет лиценз

Според министъра на икономиката става въпрос за множество нарушения на правилата за безопасност

Втори военен завод излиза на протест заради отнет лиценз
След като преди две седмици служители на военния завод „Дунарит“ започнаха да протестират срещу отнемането на лиценза на предприятието, днес на стачка излязоха и работници на друг военен завод – ЕМКО. Хората се притесняват, че ще останат без работа, тъй като междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС временно замрази преди месец търговския лиценз на оръжейната фирма.

Пред Nova министърът на икономиката коментира, че не става дума за отнемане на лиценз, какъвто е случаят при „Дунарит“, а става въпрос за временно прекратяване на лиценза, тъй като са открити твърде много нередности, които могат да доведат до инцидент.

„Предприятието не е спирало. Не се говори за прекратяване на лиценза. В Междуведомствения съвет бе получена информация, че при извършена проверка в базата на ЕМКО е установено, че в базите се съхраняват неправилно боеприпаси. На производствената площадка се съхраняват боеприпаси, а не трябва. Има и нарушения на противопожарната безопасност“, каза министърът. Той е категоричен, че при отстраняването на тези нередности лицензът за търговия ще бъде върнат.

„Обжалваме констатациите, но сме отстранили пропуските“, обясни за БНР директорът на производствената база в Трявна Славчо Димиев.

Служители планират да блокират Прохода на републиката при село Вонеща вода между 9 и 10 ч.
Коментари: 0