Вторият ден на Коледа е – Ден на бащата

Църквата почита земния баща на Иисус Христос – Св. Йосиф Обручник

Вторият ден на Коледа е – Ден на бащата
На втория ден на Коледа, 26 декември, честваме Деня на бащата. Православната църква почита земния баща на Иисус Христос – Свети Йосиф Обручник. 

Както в Деня на майката се чества майчинството, така в днешния се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. По традиция семейството е заедно, а бащите може да бъдат уважени с подарък. 

На 26 декември църквата отбелязва и празника, известен като Събор на Пресвета Богородица. На този ден се почита паметта на Св. Йосиф, Св. Цар Давид и на Св. Яков. 

Любопитно е, че в България този ден е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г., а от 1997 г. се празнува и като Ден на бащата. 

Денят на бащата се отбелязва по различен начин в различните краища на света. На повечето места празникът се почита в третата неделя от месец юни. Така е в Аржентина,  Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай (вкл. Макао и Хонконг), Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Чехия, Швейцария, Южна Африка, Япония.

Разпространена е и датата 19 март. На нея бащинството се празнува в страни като Белгия, Испания, Италия, Португалия. 
Коментари: 0