Въвеждат сезонна „Гражданска отговорност“ за мотори и каравани

Промените бяха приети днес на първо четене

Въвеждат сезонна „Гражданска отговорност“ за мотори и каравани

Снимка: Economic.bg

4346 ~ 1 мин. четене

Собствениците на сезонни моторни средства - мотори, каравани, кемпери, ще имат право да сключват срочна застраховка "Гражданска отговорност". Тези промени прие парламентът днес на първо четене. Така притежателите на МПС-та ще плащат само за периода, в който ги използват.

До момента собствениците на този вид превозни средства бяха принудени да сключват годишна застраховка "Гражданска отговорност", въпреки, че ги използват само през определен сезон. Поради тази причина редица мотористи излязоха на протест през лятото с искания за въвеждане на сезонна застраховка.

Един от вносителите на предложението Мартин Димитров от Реформаторския блок определи промяната като "справедлива". Той обясни, че няма причина за сезонни превозни средства да се плаща целогодишна застраховка.

До момента много от собствениците на МПС-та често пропускаха застрахователните вноски през зимните месеци. С новите промени в застрахователния кодекс има риск от голям брой дерегистрации в края на сезона и последващи нови регистрации в началото на следващия.

Подкрепи Economic.bg