VW одобри €34 млрд. за разработване на електрически коли

Компанията иска да стане номер едно и при алтернативните задвижвания

VW одобри €34 млрд. за разработване на електрически коли
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Германският автомобилен гигант Volkswagen Group одобри разходи на стойност 34 млрд. евро, с които ще ускори разработването на електрически автомобили. Компанията иска да бъде лидер и в този сегмент, както е при колите с дизелово и бензиново задвижване.

Най-големият автомобилен производител в света ще похарчи парите за разработване на електрически автомобили, автономно управление и нови услуги за мобилността до края на 2022 г., бе обявено след заседанието на Надзорния съвет в петък.

„С одобрението на плана полагаме основите за това, че Volkswagen ще бъде световен номер 1 и в електрическата мобилност до 2025 г.“, каза главният изпълнителен директор Матиас Мюлер.

Прогнозираните разходи са значително по-големи от обещанието преди два месеца, че ще бъдат инвестирани 20 млрд. евро в разработването на електрически и автономни автомобили до 2030 г.

На електрическите и автономните превозни средства вече се гледа като на ключов елемент от бъдещото развитие на автомобилостроенето. Но пионерите като Tesla и други производители все още не могат да намерят начин да печелят от тях, основно заради липсата на широко разпространена инфраструктура за зареждане, високите разходи за батерии и недостатъчното разстояние, което може да се измине с тези автомобили, пише Reuters.

Допреди две години, когато се разрази скандала „Дизелгейт, Volkswagen не залагаше толкова на електрическото бъдеще и автономните технологии. Откритата измама, невъзможността на производителите да покриват екологичните изисквания в реални условия и квотите в Китай за електрически коли, промениха нещата. Сега VW си е поставил амбициозната цел до 2030 г. да предлага електрическа разновидност на всеки свой модел автомобил, пуснат на пазара.

Компанията обяви, че общите инвестиции в електрически автомобили и проекти ще достигнат 72 млрд. евро до 2022 г. За да финансира по-големите разходи за електрически автомобили, VW ще съкращава различни разходи и ще използва натрупаните си резерви.
Коментари: 0