Възстановяването на германската икономика забави ход

Икономическите прогнози са за изключително трудно първо тримесечие на 2021 г.

Възстановяването на германската икономика забави ход

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Възстановяването на германската икономика забави своя ход, след като страната наложи нови ограничителни мерки, с които да овладее разпространението COVID-19 и неговите разновидности, предава Reuters.

Според данните на германския институт за икономически проучвания Ifo индексът на бизнес климата в страната е паднал до 90.1 пункта от отчетените 92.2 пред декември.

Втората вълна на COVID-19 временно сложи край на възстановяването на германската икономика“, заяви президентът на Ifo Клеменс Фюест.

По предишни данни на германския институт безпрецедентните правителствени мерки за спасяване на засегнатите бизнеси, както и множеството стимули, са спомогнали за минимизиране на щетите през първия локдаун. Сега обаче ситуацията е по-различна. Според експертите удължаването на ограничителните мерки до средата на февруари „ще я усложни още повече, а ако бъдат продължени до април – то тогава икономиката може да се върне до загуби, които е виждала по времето на войната“.

Според Томас Гитцел, който е икономист от VP Bank първото тримесечие на 2021 г. ще бъде изключително трудно за германската икономика. „Производственият сектор няма да успее да предотврати свиването на цялата икономика през новите месеци. Загубите в сектора на услугите са твърде големи и продължават да се покачват“, поясни той.

В момента Германия разчита почти изцяло на производството, за да крепи икономиката си, но дори и този сектор започва да се пропуква под натиска на новите мерки. Припомняме, че само той отчете покачване през третото и четвърто тримесечие на 2020 г.

Междувременно в петък се очаква Федералната служба за статистика да публикува данните за БВП на Германия за последното тримесечие на изминалата година. Анализаторите не са оптимисти за числата и казват, че „те ще бъдат нагледен пример за това, върху което трябва да наблегне правителството, ако иска да стабилизира индексите“.

Коментари: 0