Walmart атакува Amazon, навлиза на пазара на електронни книги и четци

Най-голямата верига супермаркети влиза в партньорство с японската Rakuten, ще продава Kobo

Walmart атакува Amazon, навлиза на пазара на електронни книги и четци

Снимка: Pixabay

1196 ~ 2 мин. четене
Walmart влиза в директна битка с Amazon от двете страни на Тихия океан. Най-голямата верига за търговия на дребно в Америка обяви, че ще започне да продава електронни и аудио книги онлайн по-късно тази година.

Това ще доведе до още по-тясна конкуренция с Amazon, която стартира като интернет книжарница, но се превърна във всеобхватен гигант в търговията на дребно, онлайн и офлайн.

Walmart обяви партньорство с японската Rakuten, най-голямата компания за електронна търговия в Япония. Освен че се обединяват, за да продават електронни книги на американски потребители, те също така създават онлайн платформа за хранителни стоки в Япония.

В САЩ Walmart ще продава електронните четци Kobo на Rakuten, които са подобни на този на Amazon - Kindle. Платформата Kobo, създадена от канадска компания r закупена от Rakuten през 2011 г., в момента предлага на читателите милиони заглавия.

Според някои анализатори обаче Walmart късно се включва на пазара на електронни книги и няма да заплаши лидерската позиция на Amazon, но може да отнеме част от пазарния й дял, пише CNN

Amazon си спечели господстващо положение на пазара още с пускането на четеца си Kindle преди повече от 10 години. Доклад, публикуван миналата година от групата за наблюдение на отрасъла Author Earnings, изчислява, че 80% от разходите за електронни книги в САЩ минават през Amazon.

Японският онлайн пазар за хранителни стоки обаче може да се окаже изгодна сделка за Walmart. С над 75 милиона онлайн купувачи, страната има третият по големина пазар на електронна търговия в света след САЩ и Китай. И Rakuten държи почти една трета от него, което прави компанията най-големият играч там. Amazon Japan е на второ място, но с далеч по-нисък дял.
Коментари: 0