Walmart съди Tesla заради пожари на слънчеви панели в 7 магазина

Търговецът иска да премахне всички панели на компанията на Мъск от своите обекти

Walmart съди Tesla заради пожари на слънчеви панели в 7 магазина
1472 ~ 2 мин. четене
Walmart съди компанията за електрически автомобили и чиста енергия на Илон Мъск, след като соларните панели Tesla на седем от магазините на търговската верига са се запалили, според документи по съдебното дело, пише CNBC.

Искът си Walmart е за нарушение на договора, груба небрежност и неспазване на индустриалните стандарти. Веригата моли Tesla да премахне слънчевите панели от над 240 нейни обекта, където те са инсталирани. Също така компанията за търговия на дребно иска да бъде обезщетена заради щетите, свързани с всички пожари, за които Walmart твърди, че са причинени от Tesla.

Делото на Walmart, заведено в щата Ню Йорк, твърди, че от ноември 2018 г. "не по-малко от седем магазина на Walmart са имали пожари поради слънчевата система на Tesla".

Walmart твърди, че „Tesla рутинно разполага дивизии за проверка на слънчевите системи, които не разполагат с основна подготовка и знания“. В документа се твърди също, че компанията на Илон Мъск не е успяла да заземи правилно своите слънчеви и електрически системи и че инсталираните слънчеви панели на място в магазините на Walmart съдържат голям брой дефекти, които били видими с просто око и които Tesla трябвало да открие и поправи преди да доведат до пожарите.

Tesla се опитва да съживи своя соларен бизнес от известно време. В неделя Мъск обяви в поредица от туитове, че клиентите в някои щати вече могат да наемат соларни системи за покрива на Tesla без договор. Офертата се предлага в шест щата и ще струва на клиентите поне 50 долара на месец (или 65 долара на месец в Калифорния).

През второто тримесечие на 2019 г. Tesla е инсталирала едва 29 мегавата слънчева енергия, което е рекордно ниско за компанията за едно тримесечие. В своя разцвет слънчевото подразделение на Tesla (преди това SolarCity) инсталираше над 200 мегавата за едно тримесечие.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg