Япония цели напълно да промени споразумението за Brexit

Още от 2016 г. Токио предупреждава Лондон да не напуска единния пазар на ЕС

Япония цели напълно да промени споразумението за Brexit

Тереза Мей по време на срещата с представителите на японския бизнес

Снимка: БТА

Няма съмнение какво мисли Япония относно излизането на Великобритания от Европейския съюз. Откакто страната гласува за Brexit през юни 2016 г., Токио се изказва срещу излизането ѝ от единния пазар на ЕС. Причината е, че това ще създаде скъпоструващи проблеми за компаниите, работещи във Великобритания. И тъй като Япония има силна обвързаност с британската икономика, тя се опитва да оказва ключово влияние върху това как ще изглежда окончателното споразумение между Брюксел и Лондон.

В четвъртък японският посланик в Обединеното кралство Коджи Цуруока заяви пред репортери след среща с британския премиер Тереза Мей и 19 представители на японския бизнес, че ако няма рентабилност да бъдат продължени бизнес операциите във Великобритания (не само за Япония), никоя частна компания не може да продължи дейността си, пише Quartz. Изказването на посланика е поредното от серия безцеремонни оценки относно Brexit и влиянието, което ще има върху чуждестранните компании, работещи в Обединеното кралство.

Още през 2016 г. японското Министерство на външните работи представи документ от 15 страници, който описваше потенциалната вреда за британската икономика, ако Лондон реши да напусне единния пазар на ЕС – нещо, което британското правителство няколко пъти повтори, че ще направи. Документът на ведомството съдържаше предупреждение, компаниите и банките вероятно ще преместят дейността си, тъй като излизането на Великобритания от единния пазар ще създаде трудности за тях.


Япония има изненадващо много влияние върху Великобритания, за да повлияе върху окончателното споразумение за Brexit. Това се дължи на динамиката на съществуващите търговски отношения между Токио и Лондон, както и на възможността Япония да изтегли целия си бизнес от Великобритания. В момента Обединеното кралство всяка година внася от Япония стоки на стойност общо 13.7 млрд. долара, като по този начин Лондон е десетият най-голям търговски партньор на азиатската страна. Освен това около хиляда японски компании оперират във Великобритания, осигурявайки работни места за 140 хил. души.

Коментари: 0