Японски самолет влиза в надпревара с Boeing и Airbus

Първите доставки ще започнат още догодина

Японски самолет влиза в надпревара с Boeing и Airbus

Снимка: Mitsubishi

3134 ~ 2 мин. четене

Авиационното звено на японския индустриален гигант Mitsubishi планира да започне доставките на първия японски пътнически самолет от 60-те години на миналия век насам. Така компанията ще влезе в пряка конкуренция с двамата авиационни гиганта Boeing и Airbus.

Самолетът, който може да превози до 88 пътници, има полетен обхват от около 2000 мили, докато по-малък вариант може да лети с до 76 души на приблизително същото разстояние. MRJ (Mitsubishi Regional Jet) направи първия си полет през ноември 2015 г., а първите доставки на машината са предвидени за средата на 2020 година.

Mitsubishi Aircraft Corporation първоначално е планирала първите доставки на самолета за 2008 г. Въпреки това, датата беше отложена пет пъти поради трудности при производството. Според съобщенията досега поръчките за самолети, които някога са били 474 единици от американски и японски превозвачи, са намалени до 407 джета.

Японският конгломерат, дългогодишен доставчик на компоненти за самолети на Boeing, инвестира над 600 милиарда йени (5,36 милиарда долара) в MRJ от март 2018 г., а още 200 милиарда йени (1,8 милиарда долара) се очаква да бъдат инвестирани в проекта до края на 2020 година. 

През октомври Mitsubishi обяви плановете си да инвестира допълнително 170 млрд. йени ($ 1.5 млрд.) в своето самолетно поделение, като отмени 50 млрд. йени ($ 446 млн.) от дълга на звеното.

Дългоочакваният MRJ, който е предназначен за местен въздушен транспорт, може да се превърне в конкурент за като канадската Bombardier, чиито регионални самолети от серия C се продават като Airbus A220, след придобиването на компанията от европейския космически гигант през 2017 г. Очаква се също така японския самолет да конкурира и бразилската Embraer.

Новите попълняния в сектора на регионалните въздухоплавателни услуги като руските Сухой Суперджет-100 и китайския Comac ARJ21, които понастоящем се подлагат на тестови полети, могат също да конкурират Airbus и Boeing, коментира Ройтерс.

В момента Mitsubishi е въвлечена в съдебни производства с Bombardier. През октомври канадският производител на въздухоплавателни средства заведе дело, обвинявайки японската корпорация в кражба на тайна информация, което й е причинило „непоправими финансови загуби“.

Mitsubishi заведе контра-дело, заявявайки, че канадският производител е нарушил антитръстовите разпоредби чрез „многостранна схема за разширяване на своята мощ в регионалния реактивен пазар, като възпрепятства навлизането на нови конкурентни самолети".

Коментари: 0