За пръв път от над година Samsung не обяви рекордна печалба

Слабите продажби на Galaxy S9 забавиха ръста на финансовите резултати

За пръв път от над година Samsung не обяви рекордна печалба

Ди Джей Кох, Президент и директор на мобилното звено на Samsung

Снимка: БТА

768 ~ 2 мин. четене
Samsung отчиташе рекордни печалби за всяко тримесечие през изминалата година, но като всяка тенденция и тази достигна своя пик. Компанията обяви финансовите си резултати за периода април-юни и цифрите в тях демонстрират забавяне в растежа на печалбата за първи път от над една година насам. 

Оперативната печалба на гиганта за второто тримесечие е в размер на 14.8 трлн. вона (13.2 млрд. долара), както и приходи от 58 трлн. вона (51.8 млрд. долара). Това представлява 0.7% спад в продажбите и 11% увеличение на приходите на годишна база, пише The Verge. 

За сравнение предходното тримесечие Samsung реализира печалба от 15.64 трлн. вона (14.4 млрд. долара) и приходи от над 60 трлн. вона. (56.1 млрд. долара). 

Причина за по-слабите резултати през второто тримесечие на 2018 г. анализаторите виждат в лошите продажби на дебютния премиум смартфон на компания – Galaxy S9. Той трябваше да се конкурира с водещите модели на другите марки, но така и не успя да впечатли потребителите достатъчно. Експерти обясняват, че това се дължи на липсата на достатъчно иновации. 

Статистиката сочи, че Galaxy S9 е най-зле продаваният смартфон на Samsung след Galaxy S3. Очакванията са, че до края на годината от флагмана ще се продадат около 31 млн. бройки. За сравнение най-големият хит на компанията – Galaxy S7, реализира през 2016 г. 50 млн. продажби. 

Надеждите са, че до края на тази година корейският гигант все пак има шанс да обърне посоката на курса. И сега най-голям източник на приходи е бизнесът с чипове, който обаче не успя да компенсира слабите продажби на смартфони през април-юни. 

Все пак обаче продажбите на OLED панели може и да донесат разочарование, след като стана ясно, че Apple се кани да смени Samsung с LG Display за доставките на екрани в следващите iPhone модели. 
Подкрепи Economic.bg