11 забавни факта за модата

Фешън индустрията в миналото

11 забавни факта за модата
196 ~ 2 мин. четене
Новите модни тенденции се показват всекидневно. Жените търсят красиви и модерни дамски облекла, обувки и дрехи за деца, а мъжете се чудят как да съчетаят своите дрехи. Международната виртуална платформа Kaymu подбра 11 от най-интересните и забавни факти, свързани с фешън индустрията.

1. Полата е втората най-стара дреха в историята на женските облекла. На първо място е подобието на блуза, направена от животинска кожа. 

2. В древните Римски времена най-почитания цвят е бил лилавият. Толкова е бил ценен, че законово е било регламентирано да се носи само и единствено от императора и неговото семейство. 

3. Първият плат, който е започнал да се търгува масово е бил с червен цвят, с ширина и дължина колкото една човешка ръка. Американските индианци, използвали тези ивици, за да ги връзват около главите си.

4. Типично за кралица Елизабет е, че винаги носи по десет броя дрехи и аксесоари. Не сме сигурни дали е заради суеверие или според етикета на кралския двор. 

5. Дамите, които са се явявали във френския съд на Наполеон били задължавани да носят само и единствено бяла дълга рокля.

6. Първите патентовани сутиени били направени от кърпички в началото на 20-ти век. Въпреки това, има сведения, че викингските жени ги носели преди хиляди години, за да се осигури опора на бюста по време на борба. 

7. По времето на Втората световна война, чорапите са били толкова модерни, че когато се налагало на хората да ходят боси, те очертавали линии с молив по крака, за да се имитира шев. 

8. През Средновековието, обличането на бяла рокля е било свързвано с плач и тъга, до момента, в който кралица Виктория решава да сложи бяла рокля за сватбения си ден. 

9. Гръцките проститутки били принуждавани да ходят боси и на стъпалата на краката им да пише "Следвай ме".

10. Високите токове са били носени от мъже и от жени. Чрез тях, силният пол си осигурявал стабилност и опора докато язди кон. 

11. През Средновековието, жените носели живи хамелеони като брошка. Те ги зашивали за реверите на дрехите си. 


Подкрепи Economic.bg