Заканата на Тръмп към Amazon доведе до срив в акциите на компанията

Компанията приключи търговията в сряда с близо 5% спад на акциите

Заканата на Тръмп към Amazon доведе до срив в акциите на компанията

Снимка: БТА

Акциите на Amazon се сринаха с близо 5% в сряда, отнемайки над 30 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация, предава Reuters. Това се случи непосредствено след новината, че американският президент Доналд Тръмп планира да атакува онлайн търговеца с нови регулации. 

За намеренията на държавния глава се заговори вчера след публикация на Axios, която бе бързо прихваната и разпространена от световните медии. Според информация на петима източници Тръмп е „обсебен“ от Amazon и смята, че гигантът влияе негативно на малките търговци. По тази причина президентът се канел да наложи по-високи данъци на компанията или да приложи антитръстови инструменти срещу нея. 

Миналата година Тръмп призова и за въвеждането на допълнителен интернет данък, който да се налага на онлайн търговците. 

„Президентът много пъти е казвал, че се стреми да създава равнопоставени условия за всички бизнеси и това не е по-различно“, казва говорителката на Белия дом Сара Сандърс по повод последната информация от Axios. По думите ѝ все още няма взети конкретни мерки. 

Евентуалното предприемане на такива обаче веднага повлия върху поведението на инвеститорите, чието негативно отношение към Facebook (заради скандала с Cambridge Analytica, бел.р) сега се пренесе върху Amazon. 
Коментари: 0