Заложническа драма в Армения

Един загинал и няколко ранени при нападение в Ереван

Заложническа драма в Армения

Един човек е загинал и неколцина са ранени при нападение от група въоръжени лица срещу сграда на полицията и вътрешните войски в квартал Еребуни в арменската столица Ереван, предаде Интерфакс.

Местни медии обявиха, че нападателите са взели заложници, сред които и заместник-началникът на полицията на Ереван Валерий Осипян. Сградата е блокирана от военни, а на мястото е пристигнал началникът на полицията на Армения Владимир Гаспарян.

Нападателите са нахлули с камиони на територията на комплекса тази сутрин и са си пробили път през портала. Въоръжените лица са завзели сградата. Те искат освобождаването на арестувания по обвинение в незаконно придобиване и притежание на оръжие координатор на опозиционната гражданска инициатива "Учредителен парламент" Жираир Сефилян, който бе задържан преди месец.

В хода на следствието е установено, че той заедно с група лица е планирал въоръжени нападения за завземане на сгради и телекомуникации, включително телевизионната кула на Ереван. Членовете на групата планирали престъпни действия след априлското изостряне на карабахския конфликт.

Автомобили на полицията, бронетранспортьори и военни камиони напълно са блокирали подходите към базата на полка на патрулно-постовата служба на полицията на Армения в административния район Еребуни, завзета тази сутрин от опозиционери, предаде кореспондент на ТАСС, цитиран от Дарик.

Еребуни е един от гъстонаселените райони на столицата на Армения. Редом с дислокацията на полка, където по-рано се помещавал спецназът на КГБ, се намира сградата на местния полицейски участък и районния първоинстанционен съд - място за временно задържане на арестуваните.

Жители на съседни сгради разсказват, че днес около 05,00 ч. местно време били събудени от серия силни взривове и изстрели. Сега на покривите на тези къщи са разположени снайперисти.

Коментари: 0