Зам.-министър с \"лоша репутация\" ще пази интереса на държавата в \"Лукойл Нефтохим\"

Красимир Първанов бе уволнен като директор на НЕК по време на първото правителство на Бойко Борисов

Зам.-министър с \
1432 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков Автор: Александра Сотирова
Новият представител на държавата в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов. Той ще замени Румен Овчаров, който изпълняваше тази длъжност от края на 2013 г., назначен от правителството "Орешарски".

Красимир Първанов, чиято оставка се иска от четирите национално представени работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, е избран за държавен представител от акционерите в рафинерията по време на редовното годишно Общо събрание на дружеството, провело се днес, 31 май 2017 г., в Бургас. Първанов е от квотата на НФСБ - партията на Валери Симеонов.

За работата си като член на Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД Красимир Първанов няма да получава възнаграждение. Промените влизат в сила след вписване на решенията в Търговския регистър.

Чрез своя представител в Надзорния съвет държавата е собственик на т. нар. "Златна акция" в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, която дава специфични права. Държавата може да участва  при взимането на важни решения в дружеството, като например промяна на предмета на дейност, прехвърляне на дружеството на трето лице, съкращаване на щата и др. Държавата притежава една акция Клас А с особени права от капитала на дружеството, на основание чл. 226 от Търговския закон.

Назначението на Красимир Първанов за зам.-министър на енергетиката предизвика остри критики от бизнеса, заради миналото му като изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК). Четирите национално представени работодателски организации – АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП предварително се обявиха срещу това именно той да заеме поста. Според тях Първанов е човек с "лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди".

В информацията за новия пост на Първанов отново не се споменават значителните негативни ефекти, които управлението му е донесло на енергийния сектор, както и на държавния бюджет впоследствие.През 2011 г., по време на първия кабинет "Борисов", той бе уволнен като изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК), защото е превишил правата си и е подписал без разрешение анекс към договор с "Атомстройекспорт" за строителството на АЕЦ "Белене".

Проблемите около Красимир Първанов не са един или два. Миналото му в енергийния сектор се свърза със злоупотреби с преференциалните цени за ВЕИ-производителите, подписването на спорната обвързваща клауза с руската „Атомстройекспорт“, която води до огромни загуби за държавата. 

Коментари: 0