Зам.-председателят на БТПП влиза в управлението на Сребърния фонд

Тодор Табаков бе избран от правителството на днешното заседание

Зам.-председателят на БТПП влиза в управлението на Сребърния фонд

Снимка: БТПП

Заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Тодор Табаков влиза в управлението на държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на пенсионна система (т.н. Сребърен фонд, бел.р.). Той бе избран от правителството на днешното му заседание.

Тодор Табаков застава на мястото на Иван Тодоров като представител на работодателите. Смяната се налага заради установения ротационния принцип за излъчване на член на Управителния съвет от национално представителните организации на работодателите.

Ръководството на Сребърния фонд се осъществява от Управителен съвет с 8 членове. Негов председател е министърът на финансите, а заместник-председател – министърът на труда и социалната политика.

Табаков е с юридическо образование и става част от БТПП още през 2009 г. Той не за първи път ще бъде част от управлението на Сребърния фонд – през ноември 2011 г. бе избран да влезе в Управителния му съвет за срок от 12 месеца.

Сребърният фонд е създаден през 2007 г. с цел да гарантира стабилност на пенсионната система. По закон парите в него идват от излишъците в бюджета, от приходите от концесии и от приватизация. Според приетата в края на миналата година стратегия за инвестиране на парите във фонда за периода 2020-2022 г. натрупаната сума остава на депозит в БНБ поне до 2022 г. Реално лихвите по тези депозити са нулеви, но по закон сумите от фонда не могат да бъдат инвестирани за по-висока доходност. 

Коментари: 0