Запалиха сградата на правителството в Косово

Опозицията с бурни протести против споразумението със Сърбия

Запалиха сградата на правителството в Косово
248 ~ 1 мин. четене

Пожар избухна в сградата на косовското правителство, след като протестиращи от опозицията са хвърлили запалителни бомби в знак на протест срещу споразумението за нормализиране на отношенията със Сърбия, предаде Reuters.

Пожарникари бързо са потушили пламъците, а полицията е отблъснала няколко хиляди демонстранти. Те са се събрали, за да протестират срещу сключеното с посредничеството на ЕС споразумение със Сърбия, даващо повече права на етническите сърби в Косово. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, посочва AP.

Няколко хиляди поддръжници на опозицията са се включили в днешния протест с искане за оставка на правителството с аргумента, че то е нарушило конституцията на страната, сключвайки споразуменията със Сърбия и Черна гора миналата година.

През декември Конституционният съд на Косово реши, че част от споразумението между Косово и Сърбия не съответстват напълно на косовската конституция. Опозицията се противопоставя и на споразумението за демаркиране на границата с Черна гора.

Подкрепи Economic.bg