Запасите от природен газ в Европа са най-високи от 2015 г. насам

Заради топлата зима в хранилищата има с 48% повече синьо гориво от средното за последните пет години

Запасите от природен газ в Европа са най-високи от 2015 г. насам

Снимка: Pixabay

Запасите от природен газ в европейските подземни газови хранилища превишават с 48% средните количества от последните пет години. Това показва отчет на Управлението за енергийна информация (EIA) на Държавния департамент по енергетика на САЩ. Основната причина за това е топлата зима на Стария континент, става ясно още от документа.

През януари средната температура в Европа е била с 0.2% над рекорда, установен през 2007 г. и с 3.1 градуса над средната температура от 1990 г. насам. В резултат на това търсенето и изпомпването на природен газ от хранилищата се оказало далеч под очакваното. В  резултат на това в началото на февруари нивото на запасите на синьо гориво в европейските хранилища е било 71% от общия им капацитет. Ненормално високите температури в Европа ще продължат до края на отоплителния сезон, прогнозират още от EIA.

Освен високите температури друга причина за по-големите запаси в подземните газохранилища в Европа е и рекордните доставки на втечнен природен газ (LNG) през миналата година от Австралия, Близкия Изток и САЩ, отчитат още от EIA. Само от април до ноември САЩ са доставили в Европа 58.4 млн. куб. м, които представляват 55% от целия им експорт на синьо гориво.

Коментари: 0