Заплахата от американски санкции срещу Турция срива допълнително лирата

Турската валута достигна ново историческо дъно

Заплахата от американски санкции срещу Турция срива допълнително лирата

Снимка: Unsplash

5086 ~ 1 мин. четене

Турската лира достигна ново историческо дъно спрямо долара в четвъртък сутрин заради притеснения за възможни санкции на САЩ срещу Турция, конфликта в Нагорни Карабах и затруднените връзки с Европейския съюз.

Турската валута изгуби близо 1% от стойността си и към 12:05 ч българско време се търгуваше за 7.9335 лири за долар. От началото на годината тя се е обезценила с 25%, най-вече заради притеснения около изчерпаните валутни резерви на централната банка. На преден план вече излизат и геополитическите притеснения, обяснява Reuters.

Републиканец и демократичен американски сенатор призоваха в сряда администрацията на президента Доналд Тръмп да наложи санкции на Турция заради закупуването на руската зенитна система С-400.

Подкрепата на Анкара за Азербайджан в конфликта с арменските сили в Нагорни Карабах причинява безпокойство. Франция, САЩ и Русия ще засилят усилията си за прекратяване на борбата с преговори в Женева в четвъртък.

Напрежението с Европейския съюз също се засили. Анкара изрази разочарование от резултата от срещата на върха на ЕС миналата седмица по въпроса за териториалния спор между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, където двете членки на НАТО продължават да имат различия относно границите на териториалните им води.

Подкрепи Economic.bg