Заплатите в Англия падат при Brexit

Излизането на страната от ЕС ще обезцени паунда

Заплатите в Англия падат при Brexit
Автор: Александра Сотирова

Ако Великобритания излезе от ЕС, това ще доведе до обезценяване на британската лира с 20% и ще предизвика висока инфлация, сочи проучване на британския Национален институт за икономически и социални изследвания (NIESR).

Според прогнозите на NIESR, отрицателното въздействие на Brexit ще се задържи в продължение на много години - през 2030 г. БВП на Великобритания, в случай на оттегляне от ЕС, ще бъде 1,5-3,7% по-нисък, отколкото ако страната продължи да бъде част от Европейския съюз.

Евентуалният Brexit ще доведе и до по-висока инфлация и забавяне на икономическия растеж, което ще се дължи на по-слабото търсене на британския износ и по-високи цени на вносните стоки.

"Повишеният риск и несигурност води до понижаване на британската лира с 20% веднага след референдума, който ще доведе до нарастване на инфлационния натиск", се казва в проучването. NIESR очаква инфлацията през 2017 г. да бъде 3,7% по-висока, отколкото в случай, че Великобритания не излезе от ЕС, а БВП - 1% по-малко.

Коригирани спрямо инфлацията, реалните заплати в страната ще бъдат с 2,2-6,3% по-ниска в този период, отколкото в случай, че Великобритания остава в ЕС.

Това не е първото проучване за възможните последици за Великобритания и ЕС при Brexit. В края на април Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува прогноза, според която загубите за страната при Brexit до 2020 година ще са 3% от БВП, в за останалата част от ЕС - 1%.

По-рано експерти от изследователската компания IHS Global Insight съобщиха , че за излизане на Обединеното кралство от ЕС ще гласуват 35-40% от участващите в референдума. Според анализаторите от IHS ефектите от евентуално излизане от ЕС за Великобритания ще зависят от това, колко успешни ще са преговорите между Кралството и ЕС, включително по споразумението за търговия, както и достъпът на страната до единния европейски пазар.

Коментари: 0