Заплатите във Великобритания намаляват най-бързо сред развитите страни

Министерството на финансите изрази несъгласието си с твърдението

Заплатите във Великобритания намаляват най-бързо сред развитите страни

Работниците и служителите във Великобритания между 2007 и 2015 г. са преживели най-големия спад в заплатите в реално изражение сред водещите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това изявление бе направено днес от организация Trade Union Congress, която е федерация на синдикатите на Англия и Уелс.

"Заплатите изведнъж се сринаха след финансовата криза и стана трудно да се възстановят. Както наскоро доказа Банката на Англия (Британската централна банка ), по-голямата част от домакинствата в Обединеното кралство преживява "загубена на доходи през десетилетието", - каза генералният секретар на профсъюзите Франсис О’Грейди.

Според него, извършеното проучване на синдикалната федерация подсказва, че "правителството трябва да инвестира в големи инфраструктурни проекти, за да създаде по-качествени и добре платени работни места."Други страни "показаха, че е възможно да се повиши нивото на заетостта и жизнения стандарт в същото време", коментира още той.

Официалният представител на Министерството на финансите изрази несъгласието си със заключенията на синдикатите. Според него, "резултатът от това проучване не отчита факта, че след "голямата рецесия" нивото на заетостта в Обединеното кралство нарасна до по-високи стойности, отколкото в която и да е страна от Г-7, стандарта на живот достигна най-високото си ниво, а заплатите продължават да растат по-бързо от цените."

Коментари: 0